Jídlo a pití

Éčka v potravinách: Vše, co potřebujete vědět

Aditiva, neboli přídavné látky se do potravin přidávají s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti. Případně dodat lepší chuť výrobku.

Použití aditiv je povolené pouze tehdy, pokud je to technologicky zdůvodněné. Přídatných látek se smí použít při výrobě potravin dle určení u jednotlivých potravin, nejvýše do hodnoty maximálního povoleného množství.

Přidané látky v potravině musí být uvedeny na obalu v oddílu složení. Pořadí je sestupné, dle obsaženého množství. Každá látka musí být označena celým názvem nebo mezinárodním číselným kódem E. Dále musí být uvedeny údaje o případném vlivu na zdraví lidí, alergie (např. fenylketonurie, nesnášenlivost laktózy) a návod na zpracování potraviny tak, aby nebyla překročena dávka maximálního povoleného množství. Naopak obsah přídatných látek se nemusí uvádět na čerstvém ovoci a zelenině.

Co jsou Éčka?

Písmeno E a číslice k němu přiřazená je označení mezinárodní. Některá aditiva jsou zcela neškodá – např. E 100 je přírodní žluté barvivo kurkumin, ani emulgátor E 471 není škodlivý. Mnohem horší je oxid siřičitý, který se přidává do sušeného ovoce, alkoholu a vína (do červeného 160 – 210 mg SO2 na litr, do bílého 210 až 260 mg). Někteří lidé kvůli tomu mají alergii na víno či trpí bolestmi hlavy (hlavně z nekvalitních vín).

Kyselina benzoová a sorbová jsou další konzervační látky, které nejsou zdraví prospěšné. Konzervují se jimi nealkoholické nápoje, džemy, kečupy, hořčice. Naštěstí máme možnost koupit si výrobky, které je neobsahují.

Místo běžného džemu s kyselinou benzoovou se prodává Extra džem, konzervovaný pouze cukrem a vyšším podílem ovoce. Je sice dražší, ale chutnější. Kyselina benzoová, kterou by neměly konzumovat děti do tří let a ani dospělí by to neměli přehánět pro podezření z rakovinotvorných účinků.

Chemikálie v potravinách by při běžném stravování neměly ohrozit zdravého dospělého člověka. Děti, nemocní a staří lidé by měli být, ale již opatrnější. Tito lidé by si měli vybírat z potravin ty správné a neškodné.

Existují také obchody se zdravou výživou, kde se dají kvalitní potraviny koupit. Některé látky se smějí používat jen v omezeném množství a jen u některých druhů potravin. Například barvivo amarant se dá používat jen pro některé účely a ještě v omezené míře. Ještě omezenější je použití červeného barviva erythrosinu (E 127).

Evropské nařízení z roku 1995 nařizuje členským státům sledovat, jaké množství aditiv populace konzumuje. Výsledky monitorovacího programu ve Francii ukázaly, že k překračování bezpečné meze by mohlo docházet u oxidu siřičitého.

Ten se přidává hlavně do alkoholických nápojů, vína a sušeného ovoce. Ve větším množství způsobuje bolesti hlavy a podráždění dýchacího a zažívajícího ústrojí. Ten kdo má jednostranný jídelníček může být zasažen mnohem více.

Průměrný spotřebitel se nemusí obávat nadměrné konzumace škodlivých látek, ale například velký jedlík uzenin, který nakupuje pouze u výrobce, který používá maximální povolené dávky přísad, už ohrožen být do jisté míry může.

Přísady mají v potravinách čtyři hlavní funkce. Na seznamu povolených aditiv je asi tři sta padesát látek. Některé z nich pocházejí přímo z přírodních zdrojů, jiné jsou získávány chemickou cestou. Jedna látka se může používat pro několik různých účelů.

Proč výrobci Éčka používají?

1. Udržují kvalitu – Konzervační látky chrání potraviny před šířením mikroorganismů. Bez nich by se potraviny rychle kazily. Antioxidanty zpomalují oxidační proces, který má za následek barevné změny potravin. Balící plyny (dusík, oxid uhličitý, kyslík) se používají při balení potravin do obalů.

2. Upravují chuť – Náhradní sladidla umožňují osladit potraviny, aniž by zvýšily jejich kalorický obsah. Jsou totiž mnohem méně kalorické než cukr (sacharóza). Látky chuťové a povzbuzující jsou schopné vrátit chuť potravinám, které ji během výrobního procesu ztratily.

Výrobcům pak umožňují snížit množství základních surovin. Umělými sladidly se sladí žvýkačky, limonády a odlehčené potraviny. Zesilovače chuti se nejčastěji objevují ve slaných lupíncích a brambůrkách nebo hotových jídlech.

3. Upravují konzistenci – Emulgátory a stabilizátory umožňují smísit látky, které jsou normálně neslučitelné, například olej s vodou. Zahušťovadla a želírovací prostředky dávají výrobku žádoucí tvar a konzistenci.

Zvlhčující látky chrání potraviny před vysycháním a zpevňující látky udržují pevnost nebo křehkost zeleniny a ovoce. Nejčastěji se objevují v čokoládě, omáčkách, cukrářských výrobcích, marmeládě.

4. Upravují vzhled – Barviva dávají potravinám barvu, kterou ztratily během zpracování. Málokomu by se asi líbily v kompotu bílé třešně, které přišly o svou červeň při sterilizaci. Lešticí Látky dodávají povrchu potravin lesklý vzhled. Barviva se najdou ve všech druzích potravin, od zmrzliny po ovocné jogurty, v limonádách. Zakázány jsou u nezpracovaných potravin, jako je mléko, med, maso a ryby.

Druhy Eček

1. Neškodné přísady

E 100, E 101, E 103, E 104, E 105, E 111, E 121, E 122, E 126, E 130, E 132, E 140, E 151, E 152, E 160, E 162, E 163, E 170

E 174, E 180, E 181, E 200, E 201, E 236, E 237, E 238, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 281, E 282, E 290, E 300

E 301, E 305, E 306, E 307, E 308, E 309, E 322, E 325, E 326, E 327, E 331, E 332, E 333, E 334, E 335, E 336, E 337, E 382

E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 405, E 406, E 408, E 410, E 411, E 413, E 414, E 420, E 421, E 422, E 440, E 471, E 472

E 473, E 474, E 475, E 480

2. Podezřelé přísady

E 125, E 141, E 150, E 153, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

3. Nebezpečné přísady

E 102, E 110, E 120, E 124

4. Nebezpečné přísady pro kojence a batolata

E 102, E 104, E 107, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 128, E 132, E 133, E 142, E 150C, E 151, E 154, E 155, E 173

5. Přísady poškozující zdraví

Poškození střev E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
Poruchy zažívání E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 451, E 483, E 485, E 486 – Eiscreme E 107
Kožní onemocnění E 230, E 231, E 232, E 233
Zničení vitamínu B12 E 200
Cholesterol E 320, E 321
Citlivost nervů E 311, E 312

5. Rakovinotvorné přísady

E 131, E 142, E 210, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239
Pozor E 123 je silně rakovinotvorný !!!
V USA a Rusku zakázán !

Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:

Zvláště nebezpečná je důležitá složka mambu E 123 / E110 obsažena např. v:
Medvídci ze želatiny, Harribo – želatina, lentilky, šlehačkový pudink Zotti, rybí prsty Iglo, smetana Kraft, smetanový sýr se salámem Kraft, vanilkový pudink E 102 / E 110, hotové omáčky všeho druhu.

Seznam často používaných Éček

E 200 kyselina sorbová
E 330 kyselina citronová
E 472a kyselina octová
E 472b kyselina mléčná
E 472c kyselina citronová
E 722d kyselina vinná
E 472e diacetil, monacetil – kyselina vinná
E 475 polyglycerinester mastných kyselin
E 477 1,2 propylenglykolester mastných kyselin
E 322 lecitin
E 471 mono a diglyceridy mastných kyselin
E 472 estery s mastnými kyselinami mono a diglyceridů
E 332 citronan draselný
E 440 pektin (stabilizátor)
E 500 soda (uhličitan sodný)
E 170 uhličitan vápenatý
E 450 fosforečnany
E 951 aspartan (bílkovinné sladidlo)
E 461 celulóza – matyl celulóza
E 466 natriumcarboxilceluloza
E 500 uhličitan sodný (kypřící složka)
E 211 kyselina benzoová
E 406 agar – agar
E 400 kyselina alginová
E 401 alginát sodný
E 402 alginát draselný
E 404 alginát vápenný
E 405 alginát propylenglykolný
E 407 carrageen a carragenáty
E 412 guarová guma (moučka ze zrn guaru)
E 414 arabská guma
E 410 svatojánský chleba (moučka ze zrn)
E 440a pektin
E 1 403 bělený škrob
E 1 404 okysličený škrob
E 1 410 fosfát monoškrobu
E 1 411 fosfát diškrobu
E 1 413 fosfátovaný fosfát diškrobu
E 1 414 acetilovaný fosfát diškrobu
E 1420 škrobový acetát (zesterovaný anhydridem kyseliny octové)
E 1422 acetylovaný adipad diškrobu
E 413 tragant

Podobné příspěvky