Jídlo a pití

Potraviny bohaté na bílkoviny

potraviny jsou dobrým zdrojem bílkovin

Pro přibrání či pro redukci tělesné váhy jsou bílkoviny velmi důležité. Při nabírání svalové hmoty zvyšujte denní příjem bílkovin na 1,6g na 1Kg vaší tělesné váhy. To samé platí při redukci tuků. 1,6g na 1Kg/den je maximální hranice, kdy příjem bílkovin není zdraví škodlivý. Překročení této hranice již přináší zdravotní komplikace, které nejsou v krátkém horizontu vidět, ale mohou se projevit za několik let.

Obsah bílkovin na 100g výrobku

Maso

MasaB
Kuřecí prsa20g
Krůtí prsa21g
Hovězí zadní30g
Vepřové zadní17g
Skopové zadní13g
Telecí zadní20g
Králičí15g
Tuňák ve vlastní šťávě20g
Tuňák v oleji25g
Treska17g
Kapr17g
Kachní prsa21g
Srnčí stehno17g
Pstruh10g

Mléčné výrobky

Výrobky z mlékaB
Tvaroh18g
Sýt cottage14g
Olomoucké syrečky30g
Sýr eidam30g
Sýr ementál28g
Sýr hermelín21g
Sýr niva20g
Sýr parmazán35g
Sýr romadur18g
Bílý jogurt13g
Mléko3g
Kefír3g
Smetana3g

Luštěniny

LuštěninyB
Hrách loupaný23g
Fazole8g
Čočka25g

Soja, pečivo, salámy a další

OstatníB
Sója50g
Šunka drůbeží23g
Šunka vepřová16g
Vaječný bílek 1ks4,5g
Vaječný žloutek 1ks6g
Chléb pšeničný8g
Celozrnný chléb12g
Špagety11g
Piškoty9g
Rýže8g

Při dodržení příjmu 1,6g bílkovin na 1Kg/den si dostatečně zajistíte aktivní růst svalové hmoty. Příjem bílkovin nad maximální hranici 1,6g je již nežádoucí, tělo není schopné přijaté bílkoviny nad touto hranicí dále zpracovat.

Dlouhodobé předávkovávání bílkovinami, což je nejčastější u kulturistů, vyvolává zdravotní rizika, která jsou hlavním důvodem, proč je třeba zamyslet se nad zarytým a nesmyslně propagovaným faktem dávkování bílkovin nad hranici 1,6g.

Podobné příspěvky